Inspiratie

Susanne is de moeder van Anne.

Anne is op 13 juli 1999 geboren. Al op de tweede dag van haar leven werd ons verteld dat Anne het Prader Willi syndroom (PWS) heeft. 'PWS wat is dat? Ga je er dood aan?' Dat waren de eerste vragen die in me opkwamen... Je krijgt dan te horen dat het een meervoudige handicap is (zowel verstandelijk als lichamelijk) en dat je het vooral moet accepteren en niet teveel moet verwachten. Dat kon ik niet geloven; ik had altijd al een grenzeloos vertrouwen in de kracht van het lichaam. Maar als je dan op internet gaat kijken wordt je er niet vrolijker van.

Er brak een tijd aan van verzorgen en zorgen. Met name dat laatste heb ik heel veel gedaan. Doe ik het wel goed? Voelt Anne zich wel goed? Ze huilt nooit... maar dat zegt niets!? Want ze kan het gewoonweg niet!? Voelt ze pijn of is de drempel te hoog? Zal ze leren lopen? Praten? Wanneer? Kan ze in huis blijven wonen? Hoe moet dat later als ik er niet meer ben? Vragen waarop je het antwoord toch niet weet. 'Je kunt maar beter proberen te genieten van je kind' werd mij vaak gezegd. Maar hoe? Via een vriendin kwam ik in aanraking met Yoga. Toen Anne ongeveer 1 jaar was, durfde ik haar een avond alleen te laten en heb ik mezelf naar een yogales gesleept. Dat was heel goed. De les was zo intensief dat ik tijdens de les geen tijd meer had om aan Anne of wat dan ook te denken. Yoga is heel rustgevend, het traint je centrale zenuwstelsel om beter om te gaan met stress. Het zorgelijke is een onderdeel van mijn karakter en zal altijd wel blijven bestaan. Maar door yoga te doen kan ik het heel goed onder controle houden en ben ik inderdaad in staat om te genieten. Te genieten van Anne en te genieten van mezelf.

Van dezelfde vriendin heb ik het boek 'Yoga for the Special Child' gekregen van Sonia Sumar. Het boek begint met de haar persoonlijke ervaring als moeder van een meisje met het syndroom van Down. Heel herkenbaar. Het boek gaat over het geloof in mogelijkheden. Ik vond het erg inspirerend. Daarnaast gaf het me heel praktische informatie over welke oefeningen ik met Anne kon doen om haar lichaam te helpen.

Met Anne gaat het bijzonder goed. Alles gaat boven verwachting en ik heb me echt veel zorgen om niets gemaakt. Yoga heeft zeker invloed gehad op Anne's ontwikkeling. In directe vorm door de yogaoefeningen met haar te doen maar ook in indirecte vorm door zelf yoga te doen. Yoga heeft mij veranderd en laten geloven in mogelijkheden en dat heeft mijn manier van opvoeden enorm beïnvloed.

Daarom ben ik heel blij dat Sonia naar Nederland wil komen en ik hoop dat veel moeders en vaders steun en inspiratie krijgen.


home | trainingen | beweging | spel | cognitie | therapieën | inspiratie | landkaart | contact | links